Normen en Waarden

Als ik vroeger als klein manneke uit school kwam, was er altijd iemand thuis. Kleuterschool, basisschool, voortgezet onderwijs; ik wist dat er iemand thuis op mij wachtte. Iemand die benieuwd was naar mijn dag, wat ik had gedaan, geleerd en gezien.
Maar die persoon was er niet alleen om een luisterend oor te bieden; deze persoon was moeder, opvoedster, sociaal werkster, poetsvrouw, huisvrouw, echtgenote, enzovoort. Mijn moeder was er altijd, omdat ze voor mij had gekozen, nu zo’n 45 jaar geleden. Zij was ook diegene die me manieren leerde. Normen en waarden zo je wilt.
Opstaan voor ouderen; mensen met “U” aanspreken; andermans bezit en leven respecteren; kortom een “goed mens” worden, dat was haar bedoeling met mij.

Waarom kiezen moeders (?) tegenwoordig voor een carrière ipv het opvoeden van de bloedeigen kids? Status? Materialisme? Omdat iedereen het doet?

Waarom mis ik bij zoveel jongeren die “normen en waarden”? Waar waren die ouders tijdens de opvoeding van de kids? Werken om de hypotheek te kunnen betalen? Werken zodat de kids het later goed zullen hebben? Geloof me, kinderen vinden het fijner dat er iemand voor ze is wanneer ze thuis komen, dan dat ze weten dat mama geen tijd heeft omdat mama moet werken voor de kost…. Mama’s weten wat normen en waarden zijn.

in lak’ech

Advertenties

Over fred doe

Over fred doe: fred doe is een fictieve persoon die door mij, de mens die deze verhalen creëert, is bedacht. Aan deze verhalen kunnen geen rechten of what ever ontleend worden, daar deze ook fictief zijn; ook dit zijn slechts creaties van mij, de vrije mens die deze verhalen bedenkt. Ik ben. In lak'ech.
Dit bericht werd geplaatst in Hersenspinsels. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s