De Untersberg

image

De Untersberg is een uitloper van de Berchtesgadener Alpen op de grens van Beieren in Duitsland en Salzburg in Oostenrijk, met een hoogte van 1972 meter en een oppervlakte van zo’n 70 km². Deze berg, die gerekend wordt tot één van de vele heilige gebergten, wordt door de plaatselijke bevolking ook wel “Wunderberg” genoemd, en de Dalai Lama noemde hem zelfs de “hart-chakra van Europa”.
Deze bijzondere berg dankt zijn naam en bijnamen aan de vele mysterieuze gebeurtenissen, mythes en sages die de berg in zijn verleden heeft gekend. Volgens de verhalen zijn er op verschillende plaatsen op en in de berg zogenaamde “tijdsportalen” en “spiegel-werelden”, plaatsen waar de tijd “anders” verloopt, en waar hele groepen volkeren in de berg zouden wonen, bestaande uit o.a. boeren, ridders, dwergen en adellijken.

Één van de bekendste mythes gaat over keizer Karel de Grote, die volgens de overlevering in de berg zou wachten op zijn wederopstanding. Elke honderd jaar ontwaakt hij, en als hij ziet dat de raven nog steeds rond de berg vliegen slaapt hij weer voor honderd jaar verder, terwijl hij verzorgt wordt door de “bergmannetjes”.
In een andere versie gaat het over Friedrich Barbarossa die in de berg wacht op zijn wederopstanding. Hij zou aan een grote ronde tafel zitten waar zijn baard al 2 keer omheen is gegroeid. Als zijn baard voor de derde keer om de tafel is gegroeid zou hij de berg verlaten voor de laatste grote “afslachting” van de mensheid, en zou het einde van de wereld beginnen…

image

Een belangrijke datum is elk jaar de 15e augustus, op die datum zou er op een geheime plek op de berg een ingang verschijnen die toegang geeft tot het binnenste van de berg waar keizer Karel met zijn dwergen en andere onderdanen verblijft. Wie deze ingang vindt zou door het bergvolk rijk beloond worden met kostbaarheden, maar door de anders verlopende tijd zou een uur in de berg ook kunnen betekenen dat er bij het verlaten van de berg reeds enkele jaren verstreken zijn.

Dit tijdsfenomeen duikt in vele mythes weer op; zo is er het verhaal van een  bruidspaar dat samen met hun gasten over de berg moest.  De bruidegom kende het verhaal van de kostbaarheden die in het verschiet lagen als men de ingang in de berg zou vinden, dus riep hij naar het bergvolk tijdens hun wandeling. En toen hij dat deed, opende de berg zich en kwamen er kleine, in het grijs geklede mannetjes uit de berg, die het gezelschap meevoeren in de berg, waar een gedekte tafel klaar stond. Het gezelschap vierde daar een groot feest, waarna ze allemaal in slaap vielen. 
De volgende dag begeleidden de kleine mannetjes het gezelschap weer uit de berg. Maar tot hun verbazing herkenden zij de omgeving niet meer, en ook de mensen die ze buiten tegen kwamen zagen er vreemd uit… Ze begaven zich naar het dichtstbijzijnde dorp, waar ze de plaatselijke dominee om hulp vroegen. Deze zocht in de registers van het dorp, en vond daar het geval van een bruidspaar dat samen met alle gasten spoorloos verdwenen was op de berg, 500 jaar geleden…

Of het verhaal van een jager die tijdens de jacht op de berg spoorloos verdween, en pas ruim een jaar later weer opdook, terwijl in de kerk op datzelfde moment zijn herdenkingsmis juist werd gevierd.

Zelfs recentelijk was er nog een vreemd voorval op de berg. In Augustus van het jaar 1987 gingen drie mensen op pad ergens in 
Zuid-Duitsland om wat grotten nabij een berg te gaan verkennen. Ze 
kwamen echter nooit meer terug. En ook de politie, reddingswerkers en 
andere bergbeklimmers hebben nimmer een spoor van de verdwenen 
mensen gevonden. Althans niet meer dan de auto waarmee ze naar de 
locatie waren gegaan. De auto stond namelijk geparkeerd op een 
parkeerplek nabij de grotten die ze zouden gaan verkennen. 
Weken gingen er voorbij zonder ook maar een spoor van het drietal, en na meer dan 3 maanden werd er opeens door de vermiste personen contact opgenomen met de nabestaanden vanaf een schip in de Middellandse Zee dat onderweg was naar Alexandrië in Egypte. Ze claimden geen idee te hebben hoe ze aan boord van het schipterecht waren gekomen, of wat zich er in de afgelopen 3 maanden afgespeeld zou hebben. Ook hadden ze geen weet van wat er in de grotten nabij de berg plaats had gevonden. Aangekomen in Egypte zijn de mensen via de Duitse ambassade terug naar Duitsland gegaan.

Zo zijn er op het internet vele mysterieuze verhalen te vinden over de berg en over mensen die er, voor korte of lange tijd verdwenen. Veelal zijn deze verhalen in het Duits, waardoor er niet zo heel veel bekend is over de voorvallen buiten Duitsland. Één bekende persoon had zelfs een heel speciale interesse in de Untersberg; Adolf Hitler.

Adolf Hitler bracht veel tijd door op de Obersalzberg, nabij Berchtesgaden, en vanaf 1928 huurde hij er het landhuis “Haus Wachenfeld”, als vakantiehuis. In juni 1933 kocht hij het landhuis en hernoemde het “Berghof”. Volgens eigen zeggen bracht hij daar de mooiste tijd van zijn leven door, en kon hij er rust vinden. Ook de meeste van zijn strategische plannen zou hij daar uitgewerkt hebben. Maar er was meer dat hem trok, behalve de rust; het uitzicht. Vanaf de Berghof had hij namelijk een prachtig uitzicht op de Untersberg, welke hem bijna obsessief interesseerde. 
Hij liet de Berghof al snel verbouwen, en het pronkstuk van zijn verbouwde huis was het grote, elektrisch verzinkbare panoramo-raam dat uitkeek op de Untersberg. Op het terras kwam een ander pronkstukje te staan, een telescoop. Niet om naar de sterren te kijken; deze telescoop was altijd gericht op de Untersberg. Op het terras stonden ook comfortabele ligstoelen, altijd zo neer gezet dat ze uitkeken op de heilige berg. Veel foto’s zijn te vinden uit die jaren waarop dit ook duidelijk te zien is. Uren bracht hij zo door, starend naar de berg, en vele anderen liet hij ook de berg bekijken…

image

Maar wat fascineerde hem dan zo aan de Untersberg? Daarover doen verschillende verhalen de ronde. Hitler hield zich veel bezig met esoterie (kennis die slechts voor ingewijden toegankelijk is), en één van de zaken die hem interesseerde was de heilige graal. Mogelijk dacht hij dat die daar te vinden was. Een andere mogelijkheid was de mythe over Friedrich Barbarossa, misschien verwachtte hij dat de mythe bewaarheid zou worden, en de laatste grote strijd daar plaats zou vinden. Tevens was hij op de hoogte van de tijdsfenomenen en tijdsportalen die daar te vinden zouden zijn, en dacht hij dat deze hem zouden kunnen helpen bij de uitvoering van zijn plannen…. 
Waarschijnlijk weet niemand zeker wat hij daar zocht, maar duidelijk is wel dat hij een bovenmatige belangstelling voor de berg had.

image

Wat wel duidelijk is, is dat het een plek is die speciaal is; er zijn afwijkende magneetvelden en zwaartekracht-velden gemeten, en er moet een reden zijn dat er in de nabije omgeving maar liefst 14 kerken te vinden zijn. In de meeste van die kerken is marmer verwerkt dat uit de Untersberg komt, en er zouden vele geheime tunnels door de berg lopen die deze kerken met elkaar verbinden. Veel mensen zouden de berg bezoeken omdat het een krachtoord is, waar men tot rust kan komen, en energie op kan doen.

Vanuit Gartenau in Oostenrijk kun je met de Untersbergbahn, een kabelbaan gebouwd in 1961, naar een hoogte van 1776 meter. Je kunt vanaf die hoogte, op de Salzburger Hochthron, prachtig uitkijken over dit magnifieke gebied, en wandelingen maken in de omgeving. En aangezien 15 augustus een speciale datum is op die plek, zullen wij op die maandag ook de berg bezoeken, en ons met de kabelbaan omhoog laten brengen, mits het weer het toestaat…

Natuurlijk gaan we dan ook de berg een beetje verkennen, en wie weet wat we daar vinden of meemaken… Mochten jullie na 15 augustus niets meer van ons vernemen, dan weten jullie dus in ieder geval waar we als laatste zijn geweest, en dan zou er dus toch wel iets waar kunnen zijn van de mythes en verhalen over deze speciale berg!

In Lak’ech

Advertenties

Over fred doe

Over fred doe: fred doe is een fictieve persoon die door mij, de mens die deze verhalen creëert, is bedacht. Aan deze verhalen kunnen geen rechten of what ever ontleend worden, daar deze ook fictief zijn; ook dit zijn slechts creaties van mij, de vrije mens die deze verhalen bedenkt. Ik ben. In lak'ech.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s